Hoe reis je door Europa (Met bus, trein, Van & meer)

Ik reis al meer dan 20 jaar in Europa. Of het nu reizen met de slaaptrein door Midden-Europa, weg struikelen door Oost-Europa, of het vangen van budget vluchten voor velen een mediterrane vakantie, heb ik veel manieren gebruikt om te reizen over het hele continent.

Ik kom uit Nederland, maar ik weet dat veel van mijn lezers uit de VS en andere landen komen. Als u van ver komt, houd er rekening mee dat reizen in Europa een beetje anders kan zijn dan u gewend bent.

Hoe reis je door Europa

Lees verder als ik u de belangrijkste tips voor reizen door Europa vertellen.

Hoe je door Europa komt, hangt allemaal af van je reis. Er is echt geen beste manier, want elke modus heeft zijn eigen voors en tegens – en je ze de hele tijd mengen.

Maar overwegen reizen met het openbaar vervoer. Veel Amerikanen kunnen negatieve associaties met die stroperige trage Amtrak treinen of schetsmatige Greyhound bussen in de VS – of zo is mij verteld – maar de treinen en touringcars in Europa zijn niets dergelijks. De kans is groot dat je daadwerkelijk genieten van het gebruik ervan.

Als gevolg van de liberalisering van het Europese luchtruim in de late jaren ’90, is er ook een schat aan budget luchtvaartmaatschappijen onderhoud alle hoeken van het continent, soms vliegen je voor pinda’s. Vliegreizen is niet het beste voor het milieu, maar het kan snel en goedkoop.

Tot slot zijn er ook autoverhuur- en ride-sharing-diensten om rekening mee te houden.

 

REIZEN EUROPA MET DE TREIN

 

Ik hou gewoon van reizen europa met de trein. Het is comfortabel, u de landschappen voorbij zien komen, er is weinig tot geen veiligheidsruzie om mee om te gaan, de treinen komen vaak midden in het hart van een stad aan en ze geven je meer beenruimte in vergelijking met bussen of vliegtuigen.

(Het is ook 10x tot 20x beter voor het milieu dan vliegen!)

Als u geen romantische begrippen rond treinreizen dan zult u zeker houden van het nemen van treinen in Europa.

Treinen zijn vooral goed in Scandinavië, West-Europa en Midden-Europa. Maar treinen kunnen vrij slecht (of onbestaande) in Oost-Europa en de Balkan.

 

Het nemen van binnenlandse treinen

 

Als u alleen maar een lokale of regionale trein binnen een land wilt gebruiken, u gewoon kaartjes krijgen van de lokale spoorwegmaatschappij. Soms kan het een goed idee zijn om uw reis een dag of twee van tevoren te boeken (vooral voor drukke feestdagen zoals Pasen), maar meestal u ook gewoon opdagen op het station en daar uw ticket krijgen.

Op deze treinen zijn er meestal geen toegewezen zitplaatsen en de prijzen zijn vastgesteld.

 

Het nemen van langeafstandstreinen

 

Het is een ander verhaal met hogesnelheidstreinen (zoals de Franse TGV, de Duitse ICE of het Spaanse AVE), nachttreinen of internationale langeafstandstreinen.

Deze vereisen een stoelreservering of op zijn minst een ticket voor de specifieke dag. Ze hebben ook vaak variabele prijzen, dus vroeg boeken kan u geld besparen.

Read Also:  29 Beste Reistools & Resources Voor Het Plannen Van Je Volgende Reis

Helaas is het Europese spoorwegsysteem nog steeds een gekke lappendeken van verschillende spoorwegmaatschappijen, ticketingsystemen en talen. Sommige treinen hebben nog steeds geprinte tickets nodig, andere gewoon een e-ticket met een QR-code. Als u door vele landen in Europa reist kan het frustrerend zijn om dit materiaal uit elke keer te moeten berekenen.

Gelukkig hebben sommige sites het de afgelopen jaren makkelijker gemaakt. Ik beveel met behulp van RailEurope.com ( voorheen bekend als Loco2) waar u treinen boeken van vrijwel elke spoorwegmaatschappij. Na het boeken krijg je ook duidelijke instructies in het Engels over hoe je je tickets gebruiken.

 

Onbeperkt treinreizen met Eurail

 

Als u van plan bent een grote backpacken reis door Europa, wilt u misschien overwegen om een Eurail pass. (Opmerking: Eurail pass is voor niet-Europeanen. De InterrailPas is voor Europese burgers.)

Eurail is een globale pas die u één keer betaalt en vervolgens kan gebruiken voor onbeperkt reizen binnen het aantal dagen dat u hebt gekocht. Bijvoorbeeld, de meest populaire EUrail pas geeft u 10 reisdagen binnen 2 maanden – en tijdens die 10 dagen, u onbeperkt reizen op treinen.

De tijdslimiet begint pas wanneer u de pas gaat gebruiken. Het kan nog steeds nodig zijn om zitplaatsen te reserveren op sommige treinreizen, vooral bij het gebruik van hogesnelheidstrein. 31 landen zijn opgenomen in de pas.

Deze passen geven je de beste deal als je jonger bent dan 28 jaar. U bijvoorbeeld 10 dagen onbeperkt reizen in de 2e klas binnen 2 maanden krijgen voor slechts $ 542. Of u 5 dagen onbeperkt 2e klas reizen binnen 1 maand voor $ 363. Deze prijzen gaan omhoog als je ouder bent.
Als u van plan bent om treinen veel te gebruiken en als je lange afstanden binnen Europa reizen, ik denk dat deze passen zijn geweldig. Als u veel grond zal behandelen zal het waarschijnlijk minder kosten dan het kopen van individuele kaartjes.

Maar als u van plan bent om kleinere hop tussen steden te maken (en dus je bent niet met behulp van uw ‘onbeperkte reizen’ dagen tot het maximum) of u wilt het spoor te gebruiken voor slechts een aantal van uw reizen, dan is een Eurail pass misschien minder zinvol voor je. Probeer het doen van de wiskunde en kijk of het daadwerkelijk bespaart u geld.

 

REIS EUROPA MET DE BUS

 

Goedkope busmaatschappijen laten u gemakkelijk door Europa springen. Korte binnenlandse busdiensten kunnen lokaal worden geboekt, maar voor langeafstands- en internationale bussen is het het beste om ze online te boeken.

Voor internationale busverbindingen heeft Eurolines het grootste netwerk. Tegenwoordig hebben ze ook te maken met stevige concurrentie van goedkope diensten zoals Megabus en Flixbus.

Bussen zijn een geweldige manier om overal te geraken, maar vooral in Oost-Europa waar de spoorweginfrastructuur niet zo goed is.

Als je een budget hebt, moet je Flixbus zeker proberen. Het heeft voornamelijk routes door Duitsland en Midden- en Oost-Europa, hoewel het netwerk zich snel uitbreidt.

Flixbus kan gek goedkoop, vooral als je vroeg boekt, omdat het werkt op een model vergelijkbaar met budget luchtvaartmaatschappijen zoals RyanAir. Flixbus werkt als franchise dus het type en de kwaliteit van de bussen variëren sterk, hoewel ik volledig tevreden ben geweest met de Flixbussen waar ik op heb gezeten. Verwacht alleen niet dat de gratis Wi-Fi die wordt geadverteerd om te werken, of eigenlijk bestaan.

Ik nam onlangs een Flixbus tussen Lissabon en Sevilla voor slechts € 10, die normaal rond de € 45 met andere busmaatschappijen is. Dat is beter dan zelfs de goedkoopste luchtvaartmaatschappijen.

Voordat ik dit vandaag schreef zag ik zelfs Flixbus tickets op dezelfde route voor slechts €1! Toegegeven, dat was een 5,40 am bus die een week vooruit geboekt moest worden, maar als je op een shoestring reist, zult u zeker uw ogen open willen houden voor zulke geweldige verkopen.

REIS EUROPA MET DE AUTO

Reizen door Europa met de auto is een geweldig idee, ook. Als je al je eigen auto hebt, dan ben je helemaal klaar!

Als u een auto wilt huren, dan zijn er een paar dingen om te weten:

Zorg ervoor dat u handmatig rijden zoals de meeste auto’s in Europa zijn
Geen burger van de Europese Unie? Dan heb je waarschijnlijk een internationaal rijbewijs nodig
Huurauto’s worden meestal vermeld zonder verzekering, maar het is een wettelijke verplichting om altijd een aansprakelijkheidsverzekering van derden te hebben. Voeg het toe tijdens het reserveringsproces of zorg ervoor dat u uw eigen
Het is meestal prima om grenzen te overschrijden tussen de lidstaten van de Europese Unie, maar buiten de EU (met een auto gehuurd binnen de EU) kan worden geweigerd of extra kosten
Rentalcars.com is een vrij goede site om naar te zoeken – wacht er op – huurauto’s. Na het zoeken daar, u nog steeds de bedrijven controleren en direct met hen boeken, omdat dit een onnodige tussenpersoon zal uitsnijden. In Europa vindt u alle gebruikelijke autoverhuurbedrijven zoals Avis, Hertz, Thrifty, etc. en Europcar.

Persoonlijk reis ik graag voornamelijk met de bus, trein of het vliegtuig door Europa, maar soms krijg ik een huurauto op locatie of voor een mini-roadtrip voor een week.

Een andere optie is het delen van ritten over lange afstanden. Het grootste platform hiervoor in Europa is veruit Blablacar.com.

Het werkt vaag als het koppelen tussen steden, behalve alle bestuurders hebben geverifieerde profielen en u betaalt hen voor hun diensten. Je je profiel beoordelen van ‘bla’ tot ‘bla-bla-bla’ afhankelijk van hoeveel je normaal gesproken leuk vindt om te chatten tijdens een reis. Ik heb wat gemengde ervaringen met Blablacar, maar op bepaalde routes kan het een handige en betaalbare optie zijn.

 

REIS EUROPA PER CAMPER

Reizen met een camper geeft je een heel ander gevoel voor Europa, omdat je in staat bent om te stoppen in schilderachtige natuurlocaties en veel verder te gaan dan de gebruikelijke stad-hopping routes.

Om dit goed te doen kon je zelf een busje kopen of renoveren, net zoals mijn vader deed in de jaren ’80 toen hij een vintage Type H Citroen modded en het van camping naar camping door de Alpen reed. (Ik moet echt iets dergelijks doen op een dag!)

Maar als je net een voorproefje van de #VanLife wilt krijgen, kun je ook gemakkelijk een camper huren voor een Europese roadtrip.

Europa’s grootste aanbieder van reisbusjes is Indiecampers. Ze werden opgericht in Lissabon (waar ik nu woon), dus ik zie hun busjes gaan op en neer de Portugese kust de hele tijd, hoewel ze momenteel zijn gevestigd in tientallen locaties in heel Europa. Ze hebben een vloot millenial-vriendelijke high-top campers.

U de bestelwagens door de Hele Europese Unie rijden, plus IJsland, Noorwegen en Zwitserland. De kosten zijn sterk afhankelijk van de locatie en het seizoen, variërend van € 39 per dag in de winter buiten het seizoen in Spanje tot ongeveer € 169 per dag in augustus in Duitsland.

 

REIS EUROPA PER VLIEGTUIG

Als je snel en goedkoop door Europa wilt springen, dan kunnen vliegtuigen dat laten gebeuren. Tal van budgetmaatschappijen steken de lucht in Europa, waaronder easyJet, Wizz Air, Eurowings, Vueling, Level, en – de grootste en misschien wel meest beruchte van allemaal – RyanAir.

De basisprijs voor deze vluchten kan zeer laag zijn, maar houd in gedachten deze luchtvaartmaatschappijen zal ding u voor iets extra’s. Je moet betalen om ingecheckte bagage toe te voegen, voor drankjes of snacks op de vlucht, voor stoelselectie en vele andere dingen. De beperkingen voor handbagage verschillen ook per luchtvaartmaatschappij, waarbij RyanAir bijzonder streng is.

Soms heb ik ontdekt dat een ticket met RyanAir is gewoon nauwelijks goedkoper dan een met een full-service luchtvaartmaatschappij, ten minste zodra je begint met het toevoegen van alle extra kosten. Toch, als u uw bagage beperken tot handbagage, u vrij goedkoop en gemakkelijk door Europa vliegen.

Ik heb veel deskundige tips voor het boeken van vluchten. Maar over het algemeen, probeer het onderzoeken van vluchten met behulp van Kiwi.com, waarvan ik denk dat is de meest krachtige zoekmachine, maar boek dan de tickets rechtstreeks bij de vervoerder. Vermijd het boeken met sites zoals Gotogate, Travel2be of eDreams (vaak gekoppeld door vluchtzoekmachines) omdat ze een slechte klantenservice of een verschrikkelijk terugbetalingsbeleid hebben.

Denk aan de impact op het milieu van het vliegen, vooral voor kortere afstanden. U er ook voor kiezen om de CO2-uitstoot van uw vlucht te compenseren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *